Interviu Takacs Attila, pentru revista digitala PRO221

🎙 #Interviul lunii #IUNIE2020 pentru revista noastră digitală #PRO221Magazine, îl are ca invitat pe Attila Takacs, cu siguranță unul dintre cei mai experimentați oameni de #minifotbal din #România!⚽️🇷🇴

#AttilaTakacs este probabil unul dintre cei mai ocupați oameni din minifotbalul românesc. El duce o “#bătălie” pe 3 fronturi: #organizator al #Campionatului de minifotbal din #Deva, dar și două #funcții #oficiale în organizația națională, respectiv europeană de minifotbal!

👇 În rândurile de mai jos puteți afla foarte multe lucruri interesante despre prietenul, oficialul și nu în ultimul rând #OMUL, din spatele minifotbalului hunedorean!
Veți putea citi și despre lucruri poate mai puțin știute din trecut, dar și multe actualități din nefericitul moment prin care trecem cu toții!

#Scurt #profil:

#Nume: Takacs Attila
#Vârsta: 40 ani
#DataNașterii: 31.12.1979
#LoculNașterii: Hunedoara
#Experiență în minifotbal: 15 ani
#Palmares: 4 titluri Europene la Minifotbal alături de echipa națională;
#Hobby: vinurile și podgoriile
#Motto: "Dacă vrei să ajungi sus folosește propriile tale forțe și picioare. Nu te lăsa purtat, nu te cățăra pe spinarea sau capul altora." Nietzsche

1. Cine este Attila Takacs pentru cei mai puțin familiari cu dumneavoastră?

A.T: Un prieten.

2. De unde pasiunea pentru fotbal/minifotbal?

A.T: Pasiunea pentru fotbal a fost una de mic copil. Bunicul meu a fost jucător de fotbal și am fost fascinat de poveștile lui despre cum era fotbalul după al II-lea război mondial, dar mai ales cum a devenit coleg de echipă cu Ferencz Puskas și ce goluri marcau împreună. Poveștile și trăirile sale m-au făcut să îndrăgesc acest sport. Iar pasiunea pentru minifotbal a venit în urma practicării acestui sport alături de prieteni.
Pentru mine fotbalul și minifotbalul a fost, este și va fi parte a vieții mele. Cu atât mai mult că am șansa să coordonez activitatea minifotbalistică din România și Europa de la cel mai înalt nivel.

3. Cum a început totul la Realsport Deva?

A.T: Ideea a venit după ce într-o perioadă bună de timp am tot închiriat teren în Cluj să jucăm minifotbal pe sintetic, erau zile când găseam oră de joc doar noaptea la 2 sau 3. Într-o zi ne-am pus pe gânduri și am decis să ne facem și noi o bază sportivă să nu mai depindem de programări și așteptări interminabile pentru o oră.
Ideea de a investi la Deva a fost facilitată de o conjunctură bine venită prin a doua parte a anului 2004, când Primăria Deva căuta investitori pentru reamenajarea zonei Cetate din Deva. Am avut câteva întâlniri cu primarul orașului, căruia i-am prezentat proiectul nostru și concepția activității bazei sportive, în imediata apropiere a stadionului. Ideea noastră a fost pe placul primarului și susținută de la bun început.
Investițiile la baza sprotivă Realsport Deva au debutat în Februarie 2005, iar în luna Iulie deja se juca minifotbal in Deva.
Toată investiția a plecat de la zero, nu era apă, canalizare, gaz, curent, ...nimic, doar un câmp deschis plin cu vegetație și bălți.

4. Au fost și rezultate notabile pentru echipele din campionat, la nivel național?

A.T: Deva este un oraș mic, dar cu oameni inimoși, care practică minifotbalul și investesc în echipe din plăcere. Chiar și așa, echipele care au reprezentat Deva și Campionatul Realsport la competițiile naționale pot spune că au obținut rezultate frumoase de-a lungul timpului. Cele mai notabile performanțe au fost aduse de echipa Avantaje Deva, care a ocupat locul 3 la C.N. în 2010 și 2012, respectiv un loc 3 la Cupa României în 2013 și un loc 4 la C.N. organizat la Roman, în 2014.
În același timp nu trebuie să uităm nici performanța uluitoare a unei echipe mici, dar plină de suflet, Roben Hațeg, care în 2016, ocupa locul 4 la C.N.
O performanță demnă de o carte a fost obținută și de echipa Sporting Brad, care cu doar 6 jucători în lot a reușit la Bacău în 2019 să ocupe locul 4, fiind învinsă pe durata turneului doar la penaltiuri, atât în semifinale, cât și în finala mică.

5. Știm că ați organizat multe ediții de turnee regionale/naționale, la Deva. Ce amintiri aveți de la toate aceste ediții?

A.T: Pentru mine, toate edițiile organizate atât la Deva, cât și în alte localități din România au fost și sunt speciale, pentru că știam că tot ceea ce facem atât la nivel local, cât și la nivelul Federației sunt în beneficiul dezvoltării minifotbalului, indiferent de sacrificiul adus.
Acest sport, aceste echipe, jucătorii, sponsorii, finanțatorii, suporterii, merită tot efortul depus și sacrificiul, pentru că în primul rând ceea ce facem și organizăm este pentru ei. Toate competițiile poartă amintiri plăcute, mai ales când ai ajuns la final cu ele.

6. Au fost și experiențe mai puțin plăcute? (care? dacă doriți să le amintiți)

A.T: Dacă este să vorbim și de alte competiții organizate înafară de Deva, da, au fost. Probabil cea mai grea și cea mai neplăcută experiență a fost Cupa României de la Sibiu în 2018, când ploile ne-au dat mari bătăi de cap în organizarea evenimentului.
Însă am avut în spate oameni minunați, care s-au descurcat excepțional și am reușit să gestionăm problemele din timp fără să afectăm programul competițional sau să punem în încurcătură echipele participante. Doar ca și exemplu, ‪vineri diminea‬ța când am văzut că plouă încontinuu, iar din cele 8 terenuri unde erau programate jocurile în acea zi, 5 erau inundate, iar jocurile trebuiau să înceapă ‪la ora 9‬! Vă dați seama în ce situație am fost ... să găsim în mai puțin de 2 ore alte terenuri și să informăm echipele cu noua locație.
Dar am reușit să terminăm ziua fără nici o oră de întârziere sau joc amânat. În acea zi s-au disputat 96 de jocuri!

7. Aveți una dintre cele mai bogate experiențe la nivel de minifotbal din România. Cum evaluați progresul ultimilor ani?

A.T: Minifotbalul în România a progresat enorm în ultimii 13 ani. De la un sport numit miuță, a ajuns la etapa de a fi recunoscut ca ramură sportivă de autoritățile guvernamentale, unii chiar au numit minifotbalul fenomen social, iar acum suntem la un pas de a deveni Federație națională.
Progresul a stat și stă în continuare în buna gestionare și coordonare a activităților minifotbalistice la nivel local și central, atât de organizatorii locali, cât și de Federația de minifotbal din România. Un aport consistent este adus de organizatorii locali, care prin munca lor zilnică reușesc să țină în viață competițiile locale, să atragă echipe și practicanți de minifotbal și nu în ultimul rând să ridice aceste competiții.
Minifotbalul s-a dezvoltat și a progresat treptat spre acest nivel. Acest progres a fost posibil și datorită faptului că noi toți am parcurs fiecare etapă pas cu pas, creând un mediu sănătos, bazat pe principii, reguli sau decizii, urmărind valorile și principiile de bază a minifotbalului, PRIETENIA.

8. Cum este să lucrați în paralel și pentru Federația de Minifotbal din România ca Secretar General?

A.T: La început, prin 2013 a fost mai greu, pentru că împreună cu colegii din Comitetul Executiv am știut că doar printr-o strategie nouă de reorganizare și de restructurare putem crește valoarea minifotbalului în România. A trebuit să regândim sistemul, strategia și modul de funcționare a Federației, să reorganizam competițiile locale și naționale. Știam că doar prin implementarea și clădirea unei fundații puternice puteam construi o casă rezistentă în care putem primi marea familie a minifotbalului.
În fiecare zi apar elemente și situații noi, însă acum pot spune că nu mă mai surpinde nimic. Am știut și știm că trebuie să fim cu un pas înaintea tuturor ca acest sistem să funcționeze.
Responsabilitatea, menținerea unui echilibru în sistem, fie ea decizională sau în organizarea competițiilor, imparțialitatea, dar mai ales respectul au fost și stau la baza funcționarii acestui sistem.
Normal că și eu greșesc sau se întâmplă să facem greșeli, însă gândul că zeci de mii de oameni practică acest sport ne face să trecem peste probleme și să continuăm munca. Am muncit mult pentru a atrage cât mai mulți membrii către Federație, să implementăm noi strategii de lucru atât la nivel local, cât și în cel competițional. Este o sarcină grea, dar frumoasă și plină de peripeții. Îmi place să lucrez cu oameni și îi respect mult pe cei care într-adevăr lucrează pentru valorile și principiile minifotbalului.

9. Cum a fost experiența la ultimul Mondial? (Perth, Australia 2019)

A.T: Campionatul Mondial a fost o experiență frumoasă ca și toate celelalte competiții la care am participat cu echipa națională. Plină de emoții, bucurii și dezamăgiri. Fiecare deplasare a echipei naționale trebuie bine pregătită din timp. Împreună cu colegii mei din CEX muncim mult pentru ca staful și jucătorii să aibă tot ceea ce este nevoie.
Desigur că nu putem tot timpul să le oferim tot, nu suntem din păcate una dintre federațiile bogate. Însă mă bucură faptul că jucătorii echipei naționale sunt oameni extraordinari și știu că de fiecare dată când intră pe teren luptă cu sufletul și dau tot ceea ce pot pentru echipa, steagul național și mândria noastră. Fiecare face sacrificii pentru a ne atinge scopul.
Am avut șansa să vedem o lume nouă, un nou continent, unde am întâlnit români minunați, care ne-au ajutat foarte mult și au fost alături de echipa națională în fiecare zi. Am știut că România este o forță în minifotbal și eram pregătiți să demonstrăm asta. Eu sunt mândru de fiecare dată când mă deplasez cu echipa națională și sunt mândru pentru orice rezultat obținut, mai ales când câștigăm un loc pe podium. Minifotbalul s-a schimbat mult și la nivel european și mondial. Apar forțe noi, echipe puternice, dar toți știu de noi ca de o putere.

10. Știm că aveți un rol important și în forul EMF. Ce faceți mai exact și cum ați descrie această experiență onorantă?

A.T: Da, așa este. Am fost bucuros în 2017 când 29 de membrii din 33 m-au votat în funcția de Secretar General al forului European!
La începutul acestui an am decis să renunț la acestă funcție iar acum sunt membru în Comitetul Executiv și sunt CEO pentru Campionatul Euopean, Champions League, Eurocup și toate competițiile organizate de Federația Europeană. Am o echipă în spate cu care coordonăm și gestionăm aceste competiții, arbitrii și tot ceea ce înseamnă organizare.
Am renunțat la funcția de Secretar General pentru că știam dacă continui pe acel post nu voi avea timp suficient pentru a mă concentra la problemele noastre din România și pentru mine asta e mai important, ce facem în țară.
Să lucrezi și să coordonezi activitatea de minifotbal la nivel european este o experiență grea. Multe mentalități, legi diferite, concepții diferite de gândire, diferite culturi. Însă la fel ca aici în țară fiecare știe că trebuie să se plieze spre binele minifotbalului. Am vizitat multe țări, am cunoscut multe probleme cu care se confruntă membrii Federației Europene, am ajutat pe mulți să se dezvolte, însă pot spune că diferența între marea majoritatea a membrilor din forul European și România, este una mare. Noi suntem foarte departe din toate punctele de vedere față de multe tări europene. Însă am convingerea cu timpul că și ei vor crește în valoare și se vor dezvolta mult.

11. Cum este văzut minifotbalul din România în general (națională & club) la nivel European?

A.T: De la începuturi Români a fost deschizător de drumuri în Europa.
Un aport important a fost adus de Răzvan Burleanu, care prin munca și devotamentul lui a reușit să formeze Federația Europeană și să atragă peste 20 membrii. România este un model pentru mulți, iar rezultatele echipei naționale, care este de 6 ori Campioană Europeană precum și rezultatele remarcabile la nivel de cluburi unde am câștigat trofee, cum ar fi Champions League, EuroCup sau chiar am reușit în 2017 să ocupăm toate locurile pe podium. Suntem o forță și asta se știe, însă nu am ajuns aici întâmplător. Suntem o forță pentru că aici în țară minifotbalul este într-o continuă dezvoltare și creștere. Atât valorică cât și numerică.

12. Revenind la actualitate, cum vedeți situația care “arde” în acest moment? (pandemia Covid-19)

A.T: Pandemia a pus din păcate amprenta pe tot ceea ce înseamnă activitatea sportivă în România. S-au oprit toate competițiile, sportivii nu s-au mai pregătit corespunzator, s-a anulat tot ceea ce înseamnă activitate sportivă, iar cluburile sportive și bazele sportive suferă economic, ca de altfel mulți alții din alte sectoare.
La fel se întâmplă și în minifotbal, ‪din 10 martie‬ nu s-au mai organizat competițiile locale, s-a dat peste cap tot calendarul comeptițional și mai mult se pare că revenirea la normal este încă departe. Suntem într-o situație foarte grea atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere social.
Toți suntem conștienți, că sănătatea oamenilor și siguranța lor este mai presus de orice și pentru asta trebuie să facem sacrificii, însă până când?

13. Ați avut cazuri specifice de care ați știut la nivel de minifotbal?

A.T: Nu. Noi am oprit toate competițiile ‪în data de 10 martie‬ înaintea primei stări de urgență. Toate bazele sportive au fost închise, cum de altfel sunt și acum.

14. Pe când pot spera iubitorii de minifotbal în mod organizat că se pot relua competițiile?

A.T: Aceasta intrebare o punem si noi in fiecare zi incepand cu 1 iunie. Dar vedeti si dumneavoastra ca pana acum nici o HG sau norma nu specifica clar cand putem relua activitatile sportive in conditii normale fara restrictii. La minioftbal nu prea se pot aplica acele norme de distantare sau de pregatire care sunt acum in vigoare cu 3 jucatori sau altele. Legat de competiti inca nu putem vorbi exact, pentru ca nici autoritatile nu ne spun exact cand se reiau competitile sportive. Insa nu mi se pare corect si echilibrat decizia, sa reincepi activitatea in multe alte domenii unde sunt mult mai multi oameni sau sa deschizi mall-uri, magazinele mari, stranduri si litoralul, dar nu permiti la 12 persoane sa desfasoare o activitate sportiva in aer liber. Aici nu vorbesc doar de minifotbal, aici vorbim de multe alte sporturi, baschet, volei, handbal, centre de copii si juniori etc. Vom astepta si vom vedea cum decurg lucrurile, dar am convingerea ca ‪din 15 iunie‬ se vor schimba lucrurile.

15. Ce va fi diferit după restart?

A.T: Din punctul de vedere al competițiilor și al activității minifotbalistice, nu cred că va fi ceva diferit. Bineînțeles oamenii și practicanții sportului vor fi nevoiți să respecte multe măsuri de precauție și de igienă impuse de autorități. Trebuie să învățăm să trăiam cu asta și să ne adaptăm. Toată viața este o adaptare. După restart continuăm ce am început și nu am finalizat, adică tot.

16. Cum va arăta dacă se știe calendarul național din finalul sezonului? (este evident că acesta a fost foarte afectat)

A.T: Comitetul Executiv a pregătit deja mai multe decizii și reguli în vederea restartării competițiilor locale. A adus câteva reguli noi, care vor fi obligatoriu de implementat de fiecare echipă și organizator participant în competițiile locale. Noi am sperat și sperăm că după ‪15 iunie‬ să reluăm activitățile în cadrul bazelor sportive. Raportat la data când se vor permite organizarea de competiții sportive vom putea anunța și calendarul. Depindem foarte mult de asta, pentru că în primul rând trebuie să finalizăm competițiile locale și după să stabilim calendarul competițiilor naționale. Un lucru este sigur, nici unde nu se va îngheța sezonul. Comitetul Executiv nu a luat și nici nu ia în considerare acest aspect. Stabilirea calendarului pentru competițiile locale și naționale depinde doar de noi, însă totul depinde când vor da drumul autoritățile competițiilor sportive. Putem începe și să terminăm aceste competiții oricând, nu suntem presați de timp sau de un calendar internațional pentru a finaliza aceste competiții cum este cazul în alte sporturi.
Noi sperăm că în luna august să disputăm competițiile naționale, dar în cel mai rău caz le putem disputa și în septembrie. Pentru asta am reluat deja discuțiile cu autoritățile locale și comisia locală de organizare, pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva în găzduirea și susținerea organizării Cupei României și a Campionatului Național. Pot spune că avem posibilitatea și ne permite statutul ca și sport să fim flexibili și să ne adaptăm ușor situațiilor.

17. Știm de asemenea că naționala de minifotbal urma să participe la final de 2020, la Euro în Slovacia. Sunt modificări în acest sens? (amânare pe tip euro2020 > euro2021)

A.T: Da. Campionatul European s-a amânat posibil pentru luna februarie a anului viitor. Însă, gazda competiției Slovacia, trebuie să vină cu o propunere pentru o dată exactă până ‪pe data de 1 iulie‬. S-au relaut deja discuțiile cu autoritățile guvernamentale și locale, chiar săptămâna trecută a fost o primă întâlnire în acest sens și sperăm că vom primi vești bune în cel mai scurt timp.

18. Când ar urma să se reia sezonul 2020/2021?

A.T: Eu sper că în luna septembrie să reintrăm pe calendarul normal.

19. Au fost evidente progresele din ultimul timp, în raport cu MTS, însă ce statut are FMR în acest moment și ce ar urma?

A.T: Cum spuneam mai sus dezvoltarea continuă a minifotbalului a dus Federatia de Minifotbal din Romania, membrii săi și practicanții minifotbalului foarte aproape de punctul de a deveni o Federație națională sub numele de Federația Română de Minifotbal.
În ultimul an s-a lucrat foarte mult la acest proiect pentru înființarea Federației naționale, atât de important pentru sportul nostru și nu numai. Până în luna martie a acestui an, am reușit să parcurgem toți pașii în vederea constituirii Federației, însă pandemia a împiedicat deplasarea la București pentru a depune actele la MTS.
În data de 28 mai, o delegație a Federației a fost în vizită de lucru la MTS, unde ne-am întâlnit cu domnul ministru Ionuț Stroe și cu domnul Răzvan Burleanu, președintele FRF, iar în cadrul discuțiilor am prezentat importanța constituirii Federației naționale și impactul minifotbalului asupra societății ca și număr de practicanți. Am primit sprijinul domnului ministru în vederea eliberării ultimului act important necesar la dosarul de constituire, și anume Avizul de constituire al Federației Române de Minifotbal. Acest aviz a fost eliberat în data de 03.06.2020, iar săptămâna viitoare toată documentația va fi depusă la Judecătorie pentru constituire. Dacă totul decurge bine în instanța și primim încheierea civilă, vom solicita de la MTS CIS-ul sportiv și atunci putem spune că ne-am constituit Federație națională.
Este un vis de cel puțin 13 ani, pe parcursul căruia am muncit, am făcut multe sacrificii, am întâmpinat multe obstacole, am reușit cu unitate și perseverență să trecem peste toate problemele - legat de acest subiect am putea scrie o carte - în care am avut alături de noi oameni extraordinari și muncitori (aici mă refer la organizatorii locali, care au adus un aport important în realizarea acestui scop).
Însă pot spune un lucru, că sunt mândru să fiu contemporan cu acest moment istoric, în care minifotbalul va deveni cea mai tânără Federație națională.
Dar în același timp, știu că greul abia începe și trebuie să reluăm de la început tot și să construim din nou o clădire, ce are la bază o fundație puternică și sănătoasă!

20. Un gând de final pentru cei care vor citi acest interviu?

A.T: Nicio dată să nu depunem armele indiferent ce anume dorim să realizăm în viață. Trebuie să învățăm din greșelile din trecut, să trăiam prezentul și să clădim viitorul pentru generațiile următoare. Eu cred că destinul nostru prinde formă în momentul când luăm o decizie.

Vă mulțumesc!

Vizitatori

Astazi
Saptamana asta
Luna asta
Luna trecuta
Total
6233
13592
90598
320632
5067901
5067901